Jeugdwielertour

week 33 - 2016

Na drie rustige vakantieweken in eigen land viel het niet mee om de draad weer op te pakken. Gelukkig was het nog niet heel erg druk in mijn eerste werkweek na het zomerreces. Nog geen regionale overleggen, raadsvergaderingen of raadscommissies en avondactiviteiten waar je bij moet zijn. Zo kon ik er langzaam weer inkomen. Wel twee jubilerende bruidsparen (60 en 65 jaar getrouwd) bezocht en veel boeiende anekdotes gehoord over hoe ze ooit in Brielle terecht waren gekomen.

Het was ook mooi om te zien dat een aantal activiteiten en evenementen in die eerste week na terugkeer van vakantie weer als gewoonlijk  plaatsvonden. Dat geeft toch weer snel een gevoel van herkenning en vertrouwdheid. Voor het Brielse Vertelfestival was ik helaas nog niet op tijd terug. Maar bij de zomermarkt op woensdag ben ik toch weer even wezen kijken, ook al was het een beetje buiig. Goed om te zien dat de vele vakantiegangers en dagjesmensen die in Brielle waren zich daar niets van aantrokken.  

Het werd mij ook al snel duidelijk dat de Jeugdwielertour weer plaats vond. Dit jaar was het maar liefst de 34ste keer dat deze prachtige fietsweek voor kinderen tussen 8-14 jaar plaatsvond. Omdat ik dichtbij de Dukdalf woon, zag ik enkele ochtenden rond 8.30 uur hoe de 180 deelnemende kinderen op pad gingen. Dat ging zeer gedisciplineerd en zeer geroutineerd. Het leek wel haast een militaire operatie, zo vlotjes werden door de verkeersbegeleiders op hun scooters de straten en kruispunten afgezet om de jonge fietsertjes in hun verschillende kleuren t-shirts de goede richting op te sturen.

Mijn bewondering voor de vele vrijwilligers die zich al die  jaren al hebben ingezet voor de Jeugdwielertour, werd er alleen maar groter door. Velen van hen offeren ieder jaar een aantal vakantiedagen op om deze kinderen een onvergetelijke vakantieweek te bezorgen. En onvergetelijk was het! Want elke dag was er weer een fietstocht naar een bestemming waar leuke dingen gedaan werden. History Land, zwemmen, playbacken, bioscoop, sporten in het Vrijheidsbos en nog veel meer. Tot groot genot van de deelnemende kinderen, maar zeker ook van hun ouders die weer moesten werken of tijd hadden voor andere nuttige en plezierige dingen.

Afgelopen zaterdag mocht ik bij de afsluitende bijeenkomst in sporthal De Dukdalf mee jureren en de prijzen uitreiken. Opnieuw viel mij op hoe enthousiast de kinderen en hun begeleiders waren en hoe ontspannen ze met elkaar om gingen. Ook de ouders en grootouders, in grote getale aanwezig, waren zichtbaar vervuld van waardering en trots.

Kortom, een prachtig evenement dat na 34 uitvoeringen niet meer uit Brielle weg te denken is. Hulde daarom aan de organisatoren en andere vrijwilligers die dit mogelijk maken. Hulde ook aan de Brielse ondernemers die ieder een team van 10 fietsende kinderen sponsoren. Ik kreeg er weer veel goede zin van.

Volgend jaar vindt de 35ste versie van de Jeugdwielertour plaats. Dat wordt met een heel speciale opzet van die week gevierd. Ik hoop nu al dat ik ook volgend jaar weer als burgemeester van de partij mag zijn!