In het zonnetje

week 5 - 2015

Eén van de leukste aspecten van het burgemeesterschap is wel dat je zo nu en dan mensen in het zonnetje mag zetten. Een onderscheiding uitreiken, iemand een prijs overhandigen of op een andere manier even op een voetstuk plaatsen. Natuurlijk horen daar ook bloemen bij, soms ook bonbons en meestal ook een mooie toespraak.

Ik vind het een heel bijzondere en eervolle taak en ik probeer dan ook altijd mijn uiterste best te doen om er iets moois van te maken. Want voor de mensen om wie het gaat moet het ook een hele bijzondere gebeurtenis zijn, waaraan ze nog vaak met plezier zullen terugdenken.

Het is mij deze maand al diverse keren overkomen dat ik iemand mocht huldigen of toespreken. Op 5 januari was er de Zilveren Erepenning van de gemeente Brielle voor Jelle Holwerda. Een paar dagen later mocht ik de Zilveren Infirmerie Speld overhandigen (en opspelden) bij Dick Korver en op 10 januari viel mij de eer te beurt om namens de 1 April Vereniging de Poorter van het jaar 2014 bekend te maken en te toe te spreken, Jaap Rijsdijk.
Alle drie mensen die zich voor de gemeenschap enorm veel ingezet hebben en dat hebben gedaan op “onbaatzuchtige” wijze. Een mooi ouderwets woord om te zeggen dat het om mensen gaat die niet alleen voor zichzelf leven, maar ook voor de samenleving waarvan ze deel uitmaken. En daar geen beloning van ontvangen en soms zelfs niet de dankbaarheid die daar bij hoort. Dat laatste geldt dus gelukkig niet voor de mensen die ik hierboven noemde.

Van een iets andere orde, maar ook heel bijzonder, was de naturalisatie op 13 januari van mevrouw Sturcu, afkomstig uit Irak. Samen met haar gezin, familie en begeleiders kwam ze naar het gemeentehuis om daar op mijn kamer de officiële bescheiden in ontvangst te nemen. Documenten die haar zelf en haar twee minderjarige kinderen de Nederlandse nationaliteit bezorgden. Natuurlijk waren er ook voor haar bloemen, een mooi medaillon en een boekje over Brielle. Een kleine ceremonie, maar een ingrijpende en bepalende gebeurtenis in hun leven.

Vorige week had ik het genoegen om helemaal naar Hilversum af te reizen om in het voormalige verzorgingscentrum Zonnestraal - een iconisch begrip in de architectuurgeschiedenis van ons land - een koninklijke onderscheiding uit te mogen reiken aan onze plaatsgenoot Reint Sagel uit Zwartewaal, vanwege zijn grote verdiensten voor de betontoepassingen in ons land. Eén van de grootste deskundigen op het gebied van betonbewapeningen in de bouwwereld.
En afgelopen maandag mocht ik namens het College van B&W het diamanten echtpaar Willy en Truus Schnieder feliciteren met een grote bos bloemen en een doos bonbons. Een bijzonder genoegen om bij deze mensen thuis even gezellig een paar kopjes koffie te drinken en een speciaal gekocht taartje te eten (“toe burgemeester, neem er nog maar één”).

Bij al die gelegenheden krijg je als burgemeester een hoop informatie over de mensen om wie het die dag gaat. Hele levenslopen staan soms op papier vermeld of krijg ik dan te horen. Ik ben enorm onder de indruk van wat die mensen allemaal gedaan of meegemaakt hebben. Ik word dan altijd weer bevestigd in hoe bijzonder gewone mensen kunnen zijn.

Ik vind het een eer om als burgemeester van zo’n bijzonder moment in hun leven even deelgenoot te mogen zijn. De ambtsketen ligt daarom klaar voor nieuwe gelegenheden.