Held van Brielle

week 3 - 2018

Aan het begin van het nieuwe kalenderjaar wordt mijn nog redelijk maagdelijke agenda al weer snel gevuld. De vergaderdata van alle vaste lokale en regionale bijeenkomsten worden er ingezet. Ons secretariaat is er maar druk mee.

Een aantal data staat in Brielle echter altijd vast en kan al jaren vooruit in mijn agenda worden ingepland. Zoals Koningsdag op 27 april, met de dag ervoor de lintjesuitreiking. En de viering van 1 april natuurlijk, die nooit op een andere datum plaatsvindt. En het geldt ook voor 10 januari, want dan is het de geboortedag van de 1 April Vereniging. Op die dag vindt steevast de bekendmaking plaats van de Poorter van het afgelopen jaar.

Afgelopen week was het dus weer zover. De Poorter van het Jaar wordt gedaan door de 1 April Vereniging, die voor de selectie en keuze een speciale commissie heeft ingesteld. Het is een echte eretitel. Een hogere status kun je als inwoner van de geuzenstad Brielle bijna niet bereiken. Als burgemeester mag ik deze hoge onderscheiding ieder jaar uitreiken. Dat gebeurt door de uitverkorene het fel begeerde rood witte lint met daaraan een mooie penning om te hangen traditiegetrouw in de raadszaal in het oude Stadhuis. Dit jaar was het de 30e keer dat de Poorter werd benoemd.

Het mooie van het Poorterschap is dat iedereen ervoor in aanmerking kan komen. Je hoeft niet rijk te zijn, een hoge bestuurlijke of maatschappelijke functie vervullen of er jarenlang voor te lobbyen. Zelfs het omkopen van het bestuur van de 1 April Vereniging helpt niet. Wel moet je je verdienstelijk hebben gemaakt voor de 1 April Vereniging en/of de 1 April-viering en voor de Brielse gemeenschap in het algemeen. Ieder jaar zijn er weer meerdere kandidaten die ervoor in aanmerking komen. En ieder jaar slaagt de commissie er ook weer in om iemand voor te dragen die brede instemming geniet.

Vorige week mocht ik de penning en bijbehorende oorkonde uitreiken aan Ad Woudenberg. Ad is een typische representant van een goede Poorter. Zeer verdienstelijk als vrijwilliger in de Brielse gemeenschap en zeer actief in de 1 April Vereniging. Door de toekenning is hij een echte Brielse held geworden. En dat is nog meer waard dan de Brielse held die hij al jaren als alter ego heeft.


Met veel toewijding speelt Ad Woudenberg namelijk al vele jaren de figuur van admiraal Lumey in het openluchtspel van 1 April. Een groter contrast tussen de aardige, innemende persoonlijkheid van Ad Woudenberg en die van de geloofsfanatieke, wrede en driftige legeraanvoerder van de Geuzen is nauwelijks denkbaar. Toch kruipt hij ieder jaar weer zonder scrupules in de huid van Lumey en geniet hij met volle teugen ieder jaar weer van het “hoogtepunt” van het spel, de ophanging van de Spaanse commandant. Een echte toneelspeler dus, die volledig de gedaante aanneemt van degene die hij speelt.

Tijdens de uitreiking heb ik naar dit contrast tussen Lumey en Woudenberg verwezen. Ook heb ik even gespeeld met de gedachte in Brielle de Lumeystraat om te dopen in Ad Woudenbergstraat. Het zal nooit gebeuren natuurlijk. Want de geschiedenis, inclusief de donkere bladzijden, poets je nu eenmaal niet uit. Een historische held eren kan heel goed samen gaan met het benoemen van de minder mooie kanten.

Het was te midden van alle Poorters uit de voorgaande jaren, weer een mooie en vrolijke bijeenkomst. Ook dat is volkomen in lijn met de traditie.

De 1 April Vereniging en Brielle zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!