Een rustige week? 

week 10 - 2020

Als het halve land op wintersport is en een flink deel carnaval viert, verwacht je een rustige werkweek. Niets daarvan in Brielle, althans niet voor het gemeentebestuur. Het college vergaderde gewoon door. In het college zoals elke week veel aandacht voor de situatie aan de Burgemeester van Sleenstraat. De ernstig gedupeerde kopers en de wens om de woningen veilig bewoonbaar te maken, houden het college en onze organisatie al geruime tijd zeer intensief bezig. Een dossier dat wekelijks de media haalt. Vorige week op Radio Rijnmond, Briels Nieuwsland en twee grote artikelen in het Algemeen Dagblad. Het belangrijkste is dat we de kopers zelf, hun advocaten en de gemeenteraadsleden volledig geïnformeerd houden én de kopers zo snel mogelijk bewoners laten worden. Alle artikelen in kranten en sociale media – hoe onjuist ook - laten we dan maar even onbesproken. 

Ook andere zaken hielden mij de afgelopen week bezig. Onze Boa’s werden geslagen en bespuugd door een boze ondernemer. Weer een andere ondernemer deed er van alles aan om onder de radar te blijven omdat hij nog een forse boete verschuldigd is aan de gemeente. Een ernstig verwarde man maakte amok bij de balie in het stadskantoor, schold de receptioniste uit en moest uiteindelijk door de politie uit het pand verwijderd worden. Buurtbewoners uit Rugge beklagen zich over het woongedrag van Poolse en Chinese arbeidsmigranten in een straat. Bezoeken van onze gemeentelijke handhavers en de politie leidden nog niet tot veel verbetering. Verhuurders en uitzendbureaus die deze huisvesting voor arbeidsmigranten regelen zitten we achter hun broek. 

En natuurlijk was daar het Coronavirus. Aanvankelijk ver weg, maar het kwam in snel tempo dichterbij. Hoewel de kans op een uitbraak in Nederland klein was, zijn inmiddels de eerste besmettingsgevallen ook in ons land bekend. Voor ons in Brielle reden om alle procedures rond de bevolkingszorg bij calamiteiten weer even door te nemen. Wat moeten we organiseren? Hoe gaan we communiceren? Kan het aanstaande evenementen beïnvloeden? En zo ja, wanneer moeten we daarover dan besluiten? Overigens is de ziekte inmiddels door het Kabinet tot A-ziekte benoemd. Dat betekent dat niet de burgemeester van Brielle de leiding heeft bij eventuele maatregelen, maar de voorzitter van de Veiligheidsregio en dat is de burgemeester van Rotterdam. Dat maakt de verantwoordelijkheid die de wethouder van Zorg en ik als burgemeester voelen voor Brielle er echter niet minder om.