Een einde jaar!

week 51 - 2017

De laatste dagen van het  jaar wordt er veel teruggekeken. Dat geldt ook voor mij.

De ontwikkeling van Brielle stemt mij blij. Onverwacht, maar natuurlijk zeer terecht, werd onze gemeente samen met Den Haag door Zoover uitgeroepen tot meest aantrekkelijke toeristische gemeente van Zuid-Holland. Een mooie opsteker, vooral voor onze binnenstadondernemers en de recreatie ondernemers die zo hard werken om Brielle op de kaart te zetten. De evenementen van dit  jaar waren zonder uitzondering een succes. Een drukbezochte 1 April, het meerdaagse Bevrijdingsfestival, Brielle Blues op drie podia, het steeds groter wordende Halloween, de succesvolle Maskerade en de altijd sfeervolle Lichtjesavond. Met het Big Band Festival en Monumentendag werkte het weer niet erg mee, maar dat maakte ze niet minder leuk. Gelukkig beschikken we met de Catharijnekerk, die dit jaar zijn 600ste geboortedag vierde,  over  een toplocatie voor top evenementen. Zoals de schitterende uitvoering van de Mathäeus Passion in maart, het mooie concert van het Randstedelijk Mannenkoor, het originele Art Gala  en de prachtige show van Brielle’s Got Fashion.

Ik ben trots op de Brielse ondernemers die dit allemaal voor elkaar krijgen. En ik ben trots op de vele vrijwilligers die in Brielle, Vierpolders en Zwartewaal meehelpen om die evenementen tot een succes te maken. Maar ik ben ook blij met de goede samenwerking  tussen ondernemers en gemeente, want alleen met elkaar kun je alle mooie ideeën en plannen realiseren. Ik ben trots op onze vergunningverleners die circa 300 aanvragen per jaar krijgen en er  in slagen om al die grote en kleine evenementen in goede banen te leiden. Een stevig dank-je-wel is op zijn plaats. En dat betreft ook de politie, de brandweer en de hulpverleners van het Rode Kruis en de EHBO.

Ik kan zelf overigens ook genieten van de gebeurtenissen waar ik zelf bij betrokken ben. Ik beschouw en behandel ze als mijn eigen kleine evenementen. Zoals het uitreiken van koninklijke onderscheidingen, het naturaliseren van Briellenaren met roots elders in de wereld en het bezoeken van jubilerende echtparen of 100-jarigen. Soms mag ik mensen toespreken die iets bijzonders hebben gedaan, zoals bij de Erepenning, de Poorter verkiezing en de Infirmeriespeld. Ik geniet daarvan.

Eén van de mooiste momenten in dat kader vond onlangs plaats. Ik mocht namelijk aan onze gemeentelijke medewerker Albert Prins het eerste exemplaar van zijn dichtbundel Fladderen uitreiken. Albert is in zijn eigen tijd een verdienstelijk dichter die ons in de organisatie regelmatig verrast met zijn ‘light verses’. Ik heb mij daarom ingezet om zijn gedichten te bundelen en dat heeft geresulteerd in een mooie uitgave met een oplage van 500 stuks. Alle gemeentelijke medewerkers hebben een exemplaar in hun kerstpakket ontvangen.

Ik wil graag één van Albert’s gedichten aan u presenteren. Een gedicht dat tot nadenken aanzet, maar dat was u toch al van plan om onder de kerstboom te doen. Ik wens  u graag fijne kerstdagen en een mooie jaarwisseling. 2018 wordt vast opnieuw een jaar om nooit te vergeten.

Graag tot volgend jaar!


MODERNE KERST (van Albert Prins)

moderne kerst is
bourgondisch gourmanden
rond brandende vuren
waarboven wild zwijn
met buiken als kruiken
vol bloedrode wijn
met bekken die lekken
van zever en kwijl

en krakende kraken
ontvlezen het bot
schrapen kalkoen van de bijl
de heilige Bacchus leidt ons pad
wij slempen en zuipen ons zat

haal alle dieren nu van stal
slacht ze tal na tal
ossenworst in varkensblaas
ezelbout in pekelzout
dat is waar de kerst van houdt
sleur de dieren uit hun stal

maar ……
daar ligt dan nog dat kindeke,
ach dat kindeke
is ‘ie niet om op te vreten?