Een boek koop je in Brielle

week 15 - 2019

Eind maart verscheen een rapport uit over de maatschappelijke en economische betekenis van de boekensector. Wat bleek: de economische meerwaarde is met bijna een half miljard net zo groot als de bioscoopsector. En de sociale en culturele betekenis van een boekhandel is volgens het rapport ook bijzonder groot. Het bezoeken van een boekhandel wordt door steeds meer mensen als een waardevol cultureel tijdverdrijf beschouwd. Toch is het aantal boekhandels in 10 jaar tijd van 890 naar 485 afgenomen. 

Als liefhebber van boeken word ik van dit rapport erg gelukkig. Eindelijk positieve erkenning van deze belangrijke maatschappelijke sector dacht ik. Nog veel gelukkiger werd ik echter van de gedachte dat Brielle ook nog steeds een prachtige, zelfstandige boekhandel heeft: Hoofdstuk Eén. De laatste die er is op heel Voorne-Putten. Jan en Petra Biesheuvel draaien heel veel uren om hun winkel overeind te houden. Ze bedienen de leesliefhebbers in Brielle en omgeving niet alleen met hun grote aanbod aan boeken, voor ouderen én voor kinderen, goede adviezen, tips en (supersnelle) bestellingen. Ze zijn ook altijd in voor een leuk gesprek over de laatste nieuwtjes of boekrecensies. Ik vind het bewonderingswaardig dat zij naast al die winkeluren ook nog zeer geregeld literaire avonden organiseren, samen met de theaters in Brielle en Hellevoetsluis. Onlangs waren binnen enkele weken Paul van Vliet, Toon Tellegen en Jan Siebelink te gast. Ze organiseren boekenstands bij allerlei evenementen in Brielle en omgeving en zijn bovendien sinds vorig jaar op het grote meerdaagse Fantasy festival Castlefest op de Keukenhof in Lisse de enige boekwinkel is die daar mag verkopen. Jan en Petra hebben wel iets met die fantasy literatuur, getuige ook de onvergetelijke Harry Potter nachten die zij in het Arsenaal organiseerden als er weer een nieuw deel van die serie verscheen. 

Voor mij is het een genot om Hoofdstuk Eén binnen te lopen. Petra achter de toonbank, druk in de weer met administratieve zaken en bestellingen, Jan een beetje scharrelend in de winkel en zorgend dat alles er netjes bij staat. Ik vraag me wel eens af of ze het financieel wel volhouden, want ook Hoofdstuk Eén lijdt net als andere boekhandels onder de snelle opmars van de online aankopen. Bol.Com heeft helaas een steeds groter aandeel in de boekenverkoop in ons land. Daar moeten en kunnen we iets aan doen. Ik heb mij een paar jaar geleden voorgenomen om nooit meer een boek online te bestellen, geen boek meer in andere boekhandels te kopen, maar ieder boek bij Hoofdstuk Eén aan te schaffen. Ik maak fotootjes van interessante boeken die ik elders zie liggen, maar ik koop of bestel ze vervolgens bij onze eigen Brielse boekhandel. Dat geeft mij een extra goed gevoel. 

Ik roep iedereen voor wie lezen ook een levensbehoefte is of wel eens een boek cadeau geeft op, om dit ook zo te doen. Want Hoofdstuk Eén mag nooit verloren gaan!