De Brielle Sociaal Prijs

week 51 - 2019

De drie genomineerde bedrijven zijn weer bekendgemaakt. Welke ondernemer gaat op de Nieuwjaarsreceptie strijken met de eer van de Ondernemersprijs 2019? Een leuke manier om de ondernemers van Brielle in het zonnetje te zetten. 

Ik vroeg me af waarom we in Brielle zoiets ook niet organiseren voor de sociale sector. De Brielle Sociaal Prijs. Mooie projecten zijn er immers genoeg. In de maatschappelijke zorg of huishoudelijke hulp, voor ouderen en voor jongeren, voor verstandelijk of lichamelijk gehandicapten, voor mensen met een arbeidsbeperking en nog veel meer. In die sectoren zijn beroepskrachten actief, maar vooral veel vrijwilligers. In Brielle hebben we meer dan 2000 vrijwilligers geregistreerd. En ik weet zeker dat we ze nog niet allemaal in beeld hebben. Veel vrijwilligers leveren hun bijdrage in stilte, zonder zich daarvoor op de borst te slaan. Voor vrijwilligers in de ouderenzorg wordt jaarlijks de Zilveren Infirmeriespeld uitgereikt, maar voor andere sociale sectoren hebben we eigenlijk geen onderscheiding. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat onze waardering hiervoor niet heel erg groot is. 

Stel dat we zo’n mooie jaarlijkse onderscheiding zouden starten voor het meest aansprekende project in de zorg en hulpverlening. Welke projecten zouden dan in aanmerking komen? Ik zou er eerlijk gezegd wel een aantal weten. Bijvoorbeeld het Alzheimer Café, dat met zijn voorlichting over dementie veel mantelzorgers en familieleden van informatie voorziet; het Aanschuifkoor, dat voor veel vrolijkheid zorgt en de liedjes van vroeger weer helemaal terug in de herinnering brengt, of neem de Ouderensoos in Vierpolders en Zwartewaal. Het Repair Café, de Voedselbank, de Kringloopwinkel, het Koersballen met zelfs een regionale competitie, de Buurtbus, de scootmobieltochten of de wandel- en fietsclubs. De Filmclub Brielle, die elke maand een goede film draait en Fijn je te Zien, heeft zich ook al dubbel en dwars bewezen. Kortom, genoeg vrijwilligersgroepen of -projecten die de prijs zouden verdienen. 

Zo is er ook nog Tafeltje-Dek-Je. Dit project, geheel gerund door vrijwilligers, vierde onlangs het 40-jarig bestaan. Wekelijks worden in en om Brielle tal van huishoudens, meest oud alleenwonenden, van verse maaltijden voorzien. Het zorgt ook voor contact en signaleert als er zaken niet goed gaan. Niet meer weg te denken dus. Vele huidige en oud-vrijwilligers, waren bij die feestelijke viering in de Infirmerie aanwezig. Ik was onder de indruk van de warmte en betrokkenheid waarmee de vrijwilligers over hun werk voor Tafeltje-Dek-Je spraken. Een prachtig project, dat in een belangrijke maatschappelijke behoefte voorziet! Tafeltje-Dek-Je wint voor mij de eerste Brielle Sociaal Prijs.