Coronalintjes

week 18 - 2020

Het zijn ongewone tijden. En dus kon ook de jaarlijkse uitreiking van de koninklijke onderscheidingen niet als altijd plaatsvinden. In plaats van in een vol Brestheater, omringd door familie en vrienden, moest ik de 10 gedecoreerden via beeldtelefoon vertellen dat zij tot de uitverkorenen behoorden. Het opspelden van het lintje en het overhandigen van de oorkonde, moet helaas tot nadere datum wachten. Net als het handen schudden, omhelzen en samen het glas heffen na afloop. Dat houden we dus nog even tegoed.

Toch was het op 24 april een erg leuke dag. De dag ervoor had ik de gedecoreerden gebeld om ze alvast op de hoogte te brengen van het mooie nieuws. Ik wilde namelijk voorkomen dat ze het uit de Staatscourant zouden vernemen. Niet iedereen leest die natuurlijk, maar het kan altijd eerder uitlekken. Op vrijdag 24 april, de dag van de lintjesregen, heb ik ze van harte gefeliciteerd. Dit keer met de ambtsketen en mijn rood-wit-blauwe strik om. Enig decorum is immers wel op zijn plek voor deze nieuw benoemde Leden in de Orde van Oranje Nassau.

Voor een burgemeester blijft het geweldig om aan inwoners zo’n mooi bericht over te brengen. Zelfs op deze afstandelijke manier. Sommige burgemeesters maakten er echt een show van. Een Limburgse burgemeester ging met de geluidswagen langs de gedecoreerden. En mijn collega uit Maassluis gebruikte een bakfiets. Zo gek heb ik het dus niet gemaakt. Ik heb genoten van alle verraste blikken van die supervrijwilligers toen ik ze belde. Beduusd, een traan, een ongelooflijke blik, naar adem snakkend, niet begrijpend, om maar wat eerste reacties te duiden. Eenmaal doordrongen, was iedereen blij en verrukt. En snapte men ineens waarom er enkele familieleden op bezoek waren gekomen. Sommigen dachten dat ik voor wat anders belde. Een begon over zakelijke dingen toen hij mij aan de telefoon kreeg. Weer een ander nodigde mij alvast uit voor het 65-jarige huwelijk over twee jaar.

Het was ondanks de corona-omstandigheden bijzonder leuk om de lintjes virtueel uit te reiken. Brielle mag trots zijn op die tien personen die zich tientallen jaren als vrijwilliger onbaatzuchtig voor onze gemeenschap hebben ingezet. En daarvoor door de Kroon als symbool van de samenleving terecht beloond zijn. Corona betekent overigens ‘kroon’, maar dat zal toeval zijn. Volgend jaar liefst weer een lintjesuitreiking op de gewone manier. Denkt u alvast na wie u voor komend jaar gaat voordragen?