Brielsch bier

week 48 - 2018

Sinds 23 november heeft Brielle weer een stadsbrouwerij. En dat mag gevierd worden, want wat is nu een eeuwenoude vestingstad zonder eigen bier? 

Ik mocht als burgemeester de brouwerij openen. Dat heb ik met veel genoegen gedaan, al dacht ik wel even aan de strijd die de overheid voert tegen overmatig alcoholgebruik. Het stelde mij gerust dat staatssecretaris Blokhuis, die afgelopen week een dikke nota over alcoholmatiging produceerde, bij de talkshow van Jeroen Pauw, vertelde dat hij zelf graag ook een biertje drinkt.

De opening van de nieuwe brouwerij was een bijzondere moment. Niet alleen voor het Brielsch Brouwers Gilde, of de aanwezige gasten van ons befaamde café “t Kont van het Paard”, maar voor alle Briellenaren. Al sinds 1869 kende Brielle geen eigen brouwerij meer. Bijna 270 jaar is er wel zo’n brouwerij geweest,  “t Gecroonde Hart”, aan het Scharloo. In 1598 was er toestemming gegeven voor het starten van een brouwerij aldaar, maar pas in 1620 werd het echt serieus. Het pand en de gevelsteen met de naam van de brouwerij en het jaartal van oprichting kunnen nog steeds bewonderd worden. Ook al is het pand sinds enkele decennia een bouwval geworden. Gelukkig komen er binnenkort weer mooie woningen en wordt de historische gevel weer mooi opgeknapt.  

Hoewel alcoholgebruik tegenwoordig vaak gezien wordt als een verslavingsrisico, was in vroeger eeuwen  het drinken van bier een bittere noodzaak. Bier drinken was namelijk aanzienlijk gezonder dan water nuttigen. Het grondwater was nogal brak en vers water moest van verre aangevoerd worden. Het was niet ongebruikelijk dat er per persoon 300-400 liter bier per jaar werd gedronken. Zeg maar gemiddeld een liter per dag. Tegenwoordig is het gemiddelde biergebruik ongeveer 80 liter per persoon. Overigens ontleen ik deze kennis allemaal aan de website van Rens van Adrighem.

Gelukkig heeft een drietal vrienden in 2014 het Brielsch Brouwers Gilde opgericht. Met maar één doel: in Brielle weer lekkere biertjes maken. Biertjes voor de echte liefhebber zullen we maar zeggen. Marco Zwaan, Ronald Driessen en Maarten Zoetemeijer bewijzen de ware bierliefhebbers daarmee een grote dienst. Dat bier maken lukt namelijk buitengewoon goed. Begin 2016 was er De Tiende Penninck en vorig jaar kwamen er nog twee lekkere biertjes bij: Angelus en Brielsche Bock. Er zijn zelfs al prijzen mee gewonnen. En zondag zijn er al weer twee nieuwe biertjes worden gepresenteerd, ’t Moordenaartje en ’t Dorstige Ros.Prachtige namen, aan de rijke historie van Voorne-Putten ontleend. 

Kortom, het Brielsch Brouwers Gilde is bijzonder creatief en voortvarend bezig. Dankzij dit gilde  kan Brielle zijn imago van een oude garnizoensstad nog meer luister bijzetten. Belangrijker nog: de Briellenaren en de vele bezoekers aan Brielle kunnen weer genieten van lekkere, eigenzinnige biertjes met een bijzondere smaak.

Daar is maar één woord voor: “Proost!”