Brielle of Den Briel?

week 42 - 2018

De afgelopen weken is Brielle weer herhaaldelijk in de publiciteit gekomen, vanwege alle aandacht voor het beginjaar van de Tachtigjarige Oorlog. Terecht natuurlijk, want de bevrijding van Den Briel op 1 april 1572 is een iconisch moment in onze vaderlandse geschiedenis. Op 1 april verloor Alva zijn Bri(e)l, hebben we allemaal geleerd op de lagere school.

Die namen Brielle en Den Briel zorgen soms voor verwarring. Wat is nou de goede naam? Zeker nadat het Algemeen Dagblad vorige week meende te hebben begrepen dat de gemeente de naam Brielle weer wil inruilen voor Den Briel. Het eenvoudige antwoord is dat Brielle de officiële naam van de gemeente is. Sinds de samenvoeging met de kleinere gemeenten Zwartewaal en Vierpolders in 1980 is dat het geval. Het neemt niet weg dat veel inwoners van onze gemeente het nog steeds over Den Briel hebben, als ze Brielle bedoelen.

Vesting Den Briel

Wat het AD schreef ligt iets genuanceerder. Het gemeentebestuur is zeker niet voornemens om de gemeentenaam Brielle te veranderen in Den Briel. Dat zou immers enorme financiële consequenties hebben. Alleen al alle postadressen  zouden moeten worden aangepast. Dat is een onmogelijke zaak en dus ook niet aan de orde. Wel overweegt  het gemeentebestuur een poging  te doen om de binnenstad van Brielle een eigen merknaam te geven in de vorm van ‘Vesting Den Briel’. Daarmee zouden we onze  aantrekkelijke vesting nog meer attentiewaarde kunnen geven. En de relatie versterken tussen het cultuurhistorische erfgoed van de stad en haar historische betekenis. Voor de toeristische promotie van de stad en onze streek zou dat geweldig zijn.

Stelt u zich eens voor dat op de ANWB wegwijzers in de toekomst niet alleen Brielle, maar ook de Vesting Den Briel vermeld staaT. En dat het lukt om het begrip ‘Vesting Den Briel’ zo goed te promoten dat het synoniem wordt met heerlijk winkelen, lekker eten en drinken en genieten van de prachtige  historische monumenten en voorzieningen.  Dat Vesting Den Briel dé  plek is voor mooie evenementen, gezelligheid en fijne terrassen. Waar het goed wonen en werken is, maar waar je elke dag ook weer iets bijzonders kunt zien en beleven.

Om dit voor elkaar te krijgen, moeten er natuurlijk marketingdeskundigen worden ingeschakeld. Hoe zet je een nieuw merk in de markt? Hoe krijg je ‘Vesting Den Briel’ op het netvlies van mensen die graag dit soort historische steden bezoeken? Hoe krijg je ook de binnenstad ondernemers zo ver dat ze de bij het aanbieden van hun producten en diensten ook de merknaam ‘Vesting Den Briel’ gaan gebruiken?

Zo ver zijn we nog niet, maar de voorbereidingen zijn gestart. Het zal niet makkelijk zijn om de Vesting Den Briel tot een toeristisch begrip in Nederland te maken. Maar als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt. Het gemeentebestuur is natuurlijk ook reuze benieuwd hoe u als inwoner erover denkt. Loopt u gerust eens binnen bij de Brielse Tafel op de hoek van de Markt om uw mening met ons te delen.