Bloemrijk Brielle

week 31 - 2017

Tijdens de vakantie hebben wij een aantal mooie steden in de Baltische staten bezocht. Tallinn (Estland), Riga (Letland) en Vilnius (Litouwen) zijn drie hoofdsteden die alle drie tot het Wereld Erfgoed worden gerekend. Zeer terecht, zeker in het geval van Tallinn en Riga waarvan de oude centra prachtig gerestaureerd en vernieuwd zijn.

De toeristen hebben de drie Baltische hoofdsteden inmiddels ontdekt, zij het dat het nog niet zo druk is als in andere belangrijke toeristische plaatsen. De oude centra van Tallinn, Riga en Vilnius doen heel vriendelijk aan. Omdat ook de zomerse temperaturen er zeer aangenaam zijn en het er lang licht blijft, zijn het uitstekende vakantiebestemmingen voor mensen die van historische steden houden.

In Amsterdam, Barcelona, Venetië en Rome schijnt het inmiddels zo druk te zijn met toeristen dat de eigen inwoners het liefst het centrum mijden. Ik hoop met het gemeentebestuur van Amsterdam dat we er inderdaad in slagen om een deel van die toeristenstroom vanuit Amsterdam en omgeving te verleggen naar andere mooie plaatsen in ons land. Bijvoorbeeld naar Brielle, Hellevoetsluis of Rockanje.

In Brielle willen we  graag meer bezoekers ontvangen. Niet alleen in de vakantieperiode, maar ook door het jaar heen. Want ook in Brielle of op Voorne kun je een aangename vakantie doorbrengen en ook naar mooie steden in de omgeving gaan. TOP Voorne - Putten, het toeristisch ondernemersplatform voor Voorne – Putten, promoot  het toerisme in onze streek flink. En ook onze ondernemers in Brielle werken er samen met de gemeente en instanties als het Historisch Museum Den Briel en de Catharijnekerk hard aan om aantrekkelijke activiteiten te ontwikkelen. Mede door de inzet van veel vrijwillige kan er veel gebeuren. Het eerste Food Truck Festival was een groot succes heb ik gehoord. En ik heb op de dag van terugkomst van de vakantie nog net een stukje Brielle Blues kunnen meemaken om vast te stellen dat het toen ook flink druk was in onze vesting. De Paardentram schijnt ook helemaal een schot in de roos te zijn. In de museumnota die onlangs door het college is vastgesteld, staan grote ambities over het organiseren van interessante exposities de komende jaren. Kortom, we zijn goed op weg.

In de drie Baltische hoofdsteden heb ik ook wel  ideeën opgedaan om Brielle nog aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door weer veel meer bloemen terug te brengen in de publieke ruimte. Wat ons namelijk opviel in die Baltische steden was de enorme hoeveelheid  bloemen op straten, pleinen , in de groenstroken en in parken. En dat maakt zo’n centrum meteen veel vriendelijker en aangenamer. Je krijgt er immers spontaan een vrolijk gevoel van, al die kleuren en soorten.

In de Nederlandse gemeenten, en ook in Brielle, hebben we de bloemen de laatste jaren uit de openbare ruimte nagenoeg verwijderd, terwijl we nota bene een bloemenexport land van jewelste zijn. Veel bloemrijke perken en parken zijn vervangen door onderhoudsarm groen. Uiteraard vooral vanuit financiële afwegingen gedreven. In Brielle hebben we gelukkig nog de rozentuin bij het Asylplein en de hangende plantenbakken in het centrum, maar daar kan best nog wel wat bij.

Binnenkort komt de binnenstads- en havenvisie beschikbaar. Die visie moet de ambitie om Brielle nog meer aantrekkelijk te maken voor toeristen en bezoekers van evenementen ondersteunen. Ik hoop dat die nota ook ruimte biedt  voor het terugbrengen van meer bloemen en groen in het straatbeeld. Meer bloembakken op straat, bloemen langs de kades en bij de bruggen bijvoorbeeld. En de hangende planten niet alleen in de winkelstraten maar ook op het Maerlant, de Venkelstraat en de Langestraat.

Een ambitieus plan om Brielle weer bloemrijker te maken; ik zal het met liefde en volle overtuiging ondersteunen.