Bijzondere Briellenaren

Week 04 - 2019

Eén van de mooiste kanten van het burgemeester zijn is toch wel dat je bijzondere mensen in het zonnetje kunt zetten. Het gebeurde onlangs weer met het uitreiken van de gemeentelijke Erepenning aan AD-journalist Nico de Vries en bij de Poorter-uitreiking aan Chris Velthuijzen. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de brandweer mocht ik bovendien een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan Rob Deurloo, na ruim 31 jaar als vrijwillig actieve brandweerman. Alle drie kende ik al. Nico was de eerste journalist die mij in oktober 2014 – toen ik waarnemend burgemeester werd – kwam interviewen. Chris kende ik vooral van zijn optreden in het jaarlijkse spel op 1 April. En Rob had ik al eens gesproken bij een brandweeractiviteit. Echter, pas als de aanbevelingen waarin staat wat ze wel niet allemaal al hebben gedaan in hun leven, als vrijwilliger, realiseer je met wat voor bijzondere mensen je te maken hebt. Gelukkig hebben wij deze drie mensen als samenleving onze waardering kunnen laten blijken. Want daarvoor zijn deze onderscheidingen bedoeld. Datzelfde geldt overigens zeker ook voor Frits van Driel die van wethouder Bert van Ravenhorst de Zilveren Infirmeriespeld kreeg opgespeld. Kortom, in de eerste paar weken van het nieuwe jaar werden vier bijzondere Briellenaren op een mooie manier en met veel instemming op een voetstuk gezet.

Als burgemeester probeer ik bijzondere Briellenaren ook zelf actief te spotten. Ik knip stukken uit de krant over verenigingen die leden na jarenlang vrijwilligersschap erelid maken. En ik houd een archiefje bij van bijzondere mensen waarover iets in de huis-aan-huis bladen staat, vanwege de mooie dingen die zij organiseren. Soms doe  ik verdekt navraag naar mensen. En ook pols ik wel eens organisaties of verenigingen of zij niet een aanvraag voor iemand zouden kunnen indienen. Eigenlijk een soort van talent-scouting. Met dit verschil dat het hier vrijwel altijd gaat om personen die hun talenten al lang hebben bewezen en vooral bijzonder zijn om wat ze al hebben gepresteerd. Het gaat niet om jonge mensen die potentie hebben, al heb ik er daarvan ook al wel enkele in beeld.  Het  heeft de laatste jaren geleid tot een mooi aantal toewijzingen van Koninklijke Onderscheidingen in Brielle.  

Ik roep ook bij deze iedereen op die iemand kent die zeer actief is of geweest als vrijwilliger om eens na te denken over een voordracht. Weest niet beschroomd, bescheidenheid is niet nodig. Meestal kan in een voorgesprekje wel vastgesteld worden of iemand in aanmerking komt en een aanvraag dus kansrijk is. 

Ik verheug me nu al weer op de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen op 26 april aanstaande.