Bijna 1 april

week 10 - 2016

Het is al weer bijna 1 april. De dag der dagen in Brielle. Voor buitenstaanders misschien moeilijk aan te voelen, maar de Briellenaren ervaren het wel degelijk. Ik doel op de toenemende, tastbare spanning in onze vesting tussen de Geuzen en de Spanjaarden. Want de naderende 1 april koorts lijkt de stad ieder jaar in tweeën te splitsen.

Wie de sociale media volgt, ziet hoe beide groepen zich voorbereiden op de grote dag. De plagerijen en uitdagingen vliegen heen en weer. Er zijn bijeenkomsten in café’s die voor de gelegenheid worden omgebouwd tot hoofdkwartier. Steeds meer Spaanse of Geuzenvlaggen doemen in het straatbeeld op. En sommige aanhangers tonen zich al vast in hun 16e eeuwse kostuums. En ik zag zelfs berichten over het extra bezoeken van de sportschool, meestal ook hard nodig!

Natuurlijk is het allemaal theater en bedoeld als voorbereiding op het mooie openluchtspel dat jaarlijks op 1 april binnen de vestingwallen wordt opgevoerd. Want dan gaan de aanhangers van het Spaanse bewind en de geuzen-bevrijders er weer stevig tegenaan. Aan rolvastheid ontbreekt het niet. Dat er in 1572 nauwelijks sprake is geweest van hevige gevechten bij de inname van Den Briel mag de pret niet drukken. Ook op schijngevechten moet je je mentaal goed prepareren! Al is het maar om te voorkomen dat de meegevoerde hellebaarden en zwaarden in alle enthousiasme gaan uitschieten en echt pijn gaan doen.

Ik moet zeggen na mijn kennismaking met het 1 april spel vorig jaar: zelden heb ik zo echt en fanatiek slagen in de lucht aanschouwd als die dag in Brielle. En ook al wordt de poort natuurlijk niet letterlijk open geramd, het ziet er levensecht uit. Met de kanonschoten die voortdurend klinken, lijkt het een heuse 16e eeuwse oorlog. Natuurlijk ontstaat er hier en daar ook een schrammetje, maar als het openluchtspel ten einde is, drinken alle deelnemers weer gebroederlijk heerlijk bier uit grote stenen kroezen. Het geheel vormt een prachtig tafereel, met de stad en de wallen als schitterend decor.

Over bier gesproken: ik hoop dat we dit jaar op 1 april allemaal ons nieuwe lokale bier uit Brielle kunnen drinken. “Den Thienden Penninck”, zo heet het nieuwe bier. Een toepasselijke naam, want we gaan van Alva’s belasting op die manier toch nog veel plezier beleven. Het nieuwe bier is vorige week vrolijk gelanceerd. Een prachtig initiatief. Het heeft alles van een mooi en veelbelovend nieuw streekproduct. Eigen bier van Den Briel, het is gewoon raar dat het er nog niet was. Terwijl er eeuwen terug verschillende brouwerijen in Brielle moeten zijn geweest. Ik schrok wel een beetje van de landelijke berichten, enkele dagen later, dat door misoogsten de aanvoer van hop een probleem kan worden voor de kleinere, lokale brouwers. Ik hoop dus dat er al voldoende Briels bier op fust beschikbaar is.

Ik heb weer enorm veel zin in 1 april. Ik verheug me weer op een prachtig volksfeest op die dag. Ook ik ben bezig mij mentaal te prepareren op die dag. Tussen Geuzen en Spanjaarden hoef ik gelukkig niet te kiezen, beiden zijn mij even lief!