Bij de kerstboom

week 52 - 2015

Over een paar dagen is het Kerstmis. Dit keer maar liefst drie dagen achter elkaar de tijd om niets te hoeven. Natuurlijk moet je wel veel aandacht aan je geliefden geven, lekker samen eten en op de bank naar een paar mooie kerstfilms kijken. Maar dat voelt gelukkig niet als moeten. Tenminste …  als je ervoor in de stemming bent. Ik kan me uit mijn puberjaren herinneren dat ik een bloedhekel had aan die lange kerstdagen want er gebeurde dan helemaal niets in het dorp waar ik woonde. Saai en vervelend vond ik het! Tegenwoordig vliegen dit soort dagen voorbij en zijn ze weer over voordat je aan alle leuke voorgenomen dingen toe bent gekomen.

De kerstdagen zijn ook een moment om bij de kerstboom terug en vooruit te kijken. Een beetje te mijmeren over de wereld in het algemeen en Brielle in het bijzonder. Dat is althans wat ik van plan ben, want ik moet de komende week ook gaan nadenken over mijn nieuwjaarstoespraak op 4 januari.

2015 vond ik wel een zeer intens jaar.  Een jaar waarin niet alleen de gebeurtenissen in het buitenland indruk maakten, maar waarin ook de emoties in Nederland soms hoog opliepen. Een jaar ook waarin zelfs Brielle enkele keren met de wereldpolitiek geconfronteerd werd. Na de aanslagen op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo hingen wij de vlaggen halfstok en verklaarden we ons in een persbericht solidair met al diegenen die onze veiligheid bewaken en onze humanitaire waarden. In Rotterdam was ik bij de grote regionale manifestatie onder het motto ‘Je suis Charlie’.

In november, na de nieuwe terroristische aanslagen in Parijs, hingen de vlaggen op ons stadhuis en stadskantoor wederom halfstok. Met de medewerkers hielden we in de hal van het stadskantoor 1 minuut stilte. Die aanslagen maakten veel indruk, ook in ons land en ook in Brielle. Sinds die aanslagen is ook in Nederland het gevoel groter geworden dat dergelijke aanslagen ook bij ons kunnen plaatsvinden.

Eind september, begin oktober vingen wij vluchtelingen op in Brielle. We leverden zo een kleine bijdrage aan wat het grote probleem van Europa werd in 2015, de enorme vluchtelingenstromen. Voor de oplossing van dit vraagstuk betekende het slechts een kleine dienst die Brielle kon leveren. Maar voor de opgevangen vluchtelingen zijn we op dat moment van enorme betekenis geweest. En hoewel een deel van onze inwoners niet blij was met de vluchtelingenopvang, en dat ook op emotionele wijze uitte, kijk ik er met veel genoegen op terug. Zelden heb ik namelijk een zo goed samenwerkend, eensgezind  en betrokken team van professionals en vrijwilligers meegemaakt. Zelden was het goede doel ook zo tastbaar! Ik kan nog steeds de emoties terughalen die ik toen ook voelde.

De wereld leek in 2015 soms in brand te staan. Toch is dat niet het complete beeld, zeker niet voor Nederland. De economie gaat weer crescendo. Het vertrouwen van ondernemers en consumenten is weer hersteld. De keerzijde van die medaille merken we ook in ons gebied: de steeds langer wordende files, waar haperende bruggen ook nog eens aan bijdragen. Maar er is zeker reden tot optimisme.

Het vertrouwen in de politiek is nog niet terug. Politiek en publiek lijken in verschillende werelden te leven, zei hoogleraar Gabriël van den Brink onlangs. Ik herken dat beeld wel, zowel nationaal als lokaal. Ik mis op nationaal niveau vooral leiderschap. In plaats daarvan zie ik angstzweet  en tactisch gemanoeuvreer om vooral in de beeldvorming er niet te beroerd af te komen. In plaats van gewoon de grote zaken aan te pakken en uit te leggen waarom ongemakkelijke maatregelen soms nodig zijn.

Maar laten we vooral het jaar in geluk en tevredenheid beëindigen. Ik wens u allen hele fijne kerstdagen, een mooie jaarwisseling en een goede start van het nieuwe jaar. Tot volgend jaar!