Alcohol

Week 25 - 2018

Door een VVD Tweede Kamerlid is onlangs een wetvoorstel voor wijziging van de Horecawet ingediend. De strekking is dat het mogelijk moet worden voor meer middenstanders om alcohol te kunnen schenken. Denk aan een boekhandel die de klanten een boekpresentatie aanbiedt met een glaasje wijn erbij. Een kledingzaak die voor zijn klanten een kledingshow in de zaak houdt of een bakker die een paar tafeltjes binnen en buiten op het terras heeft en naast een lekker broodje ook een glaasje cider of prosecco wil schenken. Of op een lokale boerenmarkt mensen naast een kaasje ook een glaasje zelfgemaakte boerenwijn te laten proeven. Allemaal mogelijkheden die bijdragen aan een stukje klantenbinding en ook de winkelcentra en binnensteden extra gezellig kunnen maken. Het hoort min of meer bij het trendy funshoppen van tegenwoordig, zo wordt beweerd. Dus wat is er op tegen?

Het probleem is dat dit soort activiteiten op grond van de huidige Horecawetgeving nadrukkelijk verboden is. De wet geeft geen enkele ruimte tot afwijking. En ook gemeentelijke wet- en regelgeving maakt het vaak onmogelijk. Het mag niet volgens de Algemene Plaatselijke Verordening en/of de bestemming van een pand houdt het tegen. Maar ook door horeca ondernemers wordt met argusogen gekeken naar deze ontwikkeling. Zij vinden het oneerlijke concurrentie, omdat zij zelf aan heel veel eisen moeten voldoen om alcohol te kunnen verkopen. Een slijterij bijvoorbeeld mag zelfs geen proeverijen organiseren van de alcoholhoudende drank die zij verkoopt. Waar de plaatselijke horecavereniging naar de rechter stapte om dit soort praktijken aan te vechten, kreeg zij steevast gelijk. Soms leidde het zelfs tot spanningen tussen winkeliers en horeca ondernemers. Niks gezelligheid dus!

Er zit bovendien een maatschappelijke kant aan dit fenomeen. Want is de Horecawetgeving niet juist bedoeld om het alcoholgebruik te beperken? Vanuit maatschappelijke gezondheidsoptiek, vanuit het oogpunt van veiligheid (verkeer, uitgaansoverlast, huiselijk geweld) en vanuit het jeugd- en jongerenbeleid is er alles voor te zeggen om de strikte beperkingen rond het schenken van alcohol in stand te houden. Er wordt steeds meer geroepen om een maatschappelijk offensief tegen het gebruik van alcohol op jonge leeftijd. Zoals ook het roken door stevig overheidsingrijpen aan banden is gelegd. Nederland steekt zeker niet positief af tegen andere landen als het om de consumptie van alcohol gaat, zeker onder jongeren. 

Het is dus nog niet zo eenvoudig om voor de gezelligheid van de binnenstad wat soepeler om te gaan met het verstrekken van alcohol. Als burgemeester vind ik dit zelf ook best wel een dilemma. De VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, is er wel uit. Zij hebben eind maart een brief aan de staatssecretaris geschreven dat ook de VNG wil dat de Horecawet versoepeld wordt. In een aantal gemeenten hebben experimenten plaatsgevonden en de gevreesde nadelige effecten op het alcoholgebruik hebben zich volgens de VNG niet noemenswaardig voorgedaan. Wat het Kabinet ermee gaat doen, is nog niet duidelijk. 

Ook in Brielle gaat deze discussie binnenkort mogelijk spelen. Het zou goed passen in het aantrekkelijker maken van de binnenstad om onze middenstand iets meer ruimte te bieden voor een prettige ontvangst van haar klanten. Eventueel met een enkel wijntje of biertje. Zware alcohol is uiteraard uit den boze. Ik ben benieuwd naar wat onze (horeca) ondernemers ervan vinden. Maar ook hoe ouders, scholen, huisartsen en jongerenwerk erover denken. En natuurlijk onze gemeenteraad, want die kan de lokale regelgeving veranderen. Kan het zoveel kwaad om de teugels wat te laten vieren? Of zou dat een volstrekt verkeerd signaal zijn in de strijd tegen het forse alcoholgebruik?

Ik hoor graag wat u ervan vindt.