75 jaar vrijheid


Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Op 4 mei herdenken we traditie getrouw onze slachtoffers. Dit jaar doen we dat anders dan anders in de gemeente Brielle in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.


Gemeente Brielle vindt het belangrijk om deze dag wel te herdenken en stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesmissies van hierna. In klein comité, met een afvaardiging van het college van burgemeester en wethouders, burgemeester Rensen en wethouder Van Ravenhorst, en een afvaardiging van het 4 -5 mei comité, zullen er kransen worden gelegd bij de herdenkingsmonumenten in Zwartewaal en Brielle. Daarnaast worden er lichtjes en bloemen gelegd op de oorlogsgraven. Op de website en social media van de gemeente zal hier aandacht aan besteed worden. De toespraak van de burgemeester, die hij normaal zou uitspreken bij de herdenking, zal hier ook geplaatst worden rond 19:00 uur. Om 20:00 uur is er zo gelegenheid om de toespraak van de Koning te kijken.

Aangepaste vlaginstructie voor 4 mei

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om voor eenmaal op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Normaal hangt de vlag tijdens de herdenking halfstok. Op 5 mei hangen in Nederland de vlaggen van zonsopgang tot zonsondergang in top.

Herdenken in Brielle

Nationaal comité viering 4 en 5 mei

Oorlogsgraven in Brielle

Comité 4 en 5 mei Brielle